20 Haziran 2015 Cumartesi

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

Biz Türkler ramazan ayında abartılı yemek masalarını, dolu dolu geçen davetleri çok severiz. Geç saatlere kadar yemekten sonra gelen tatlılar,meyveler,kahveler,çaylar derken hemen herkes ramazan geceleri hazımsızlıktan şikayet eder. Hep söylediğim gibi ramazanda da düzenli ve dengeli beslenme kurallarımız geçerlidir:)  Düzenli ve dengeli beslenme derken belli öğün saatlerinden bahsetmiştim ve 17 saatlik oruç sürecinde bu öğün saatlerine ve sayılarına uymak pek mümkün değil. Bu durumda da vücudunuzun dengesi şaşabilir. Bunu önlemek için size pratik öneriler sunacağım 
1) Mutlaka sahura kalkıp sahur yemeği yemelisiniz.Öyle geceden yedim yattım olmaz!
2)Sahurda mümkünse kahvaltı türü tercih etmelisiniz çünkü biyolojik saat olarak ramazanda kahvaltıya en yakın saattir ayrıca sahurdan sonra direk yatıp uyuyanlar içinde yağlı ve ağır yemekler hem mideye rahatsızlık verir hem de vücutta depolanır :))
3)Sahur sofranızdan yumurta eksik olmamalı!! Proteinler yazımda anlattığım gibi iyi kalite protein sadece anne sütü ve yumurtada mevcut unutmayınız. Ayrıca pişirme şekli olarak haşlanmış yumurta daha tok tutar pişme süresi uzadıkça da tokluk seviyesi artar,tercih sizin :)
4)Yumurta gibi protein açısından zengin diğer besin peynir. Sahurda tüketirken dikkat etmeniz gereken nokta peynirin tuzsuz ve az yağlı olmasıdır. Gün içinde daha az susatır.(bence en ideali lor peyniri kullanmanız :))
5)Sahur sofranızda bir porsiyon meyve de bulunmalı; hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem serinletir hem de posadan zengindir.( en çok tercih edilen karpuz 1 porsiyonu 2 parmak kalınlığında dilim,kiraz 1 porsiyon 1 su bardağı dolusu kadar ( yaklaşık 8-10 adet)) 
6)Sahurda suya bir anda yüklenmek yerine iftar ile sahur arasında en az 8-10 bardak su tüketmelisiniz. Sahur vakti ise maksimum 3 bardak tüketin,bir anda daha fazla miktarda su midenizde gereksiz şişkinliğe yol açabilir bu da size yalancı doygunluk hissi verebilir.
7)Orucunuzu açarken birden boş mideye yüklenmemelisiniz. İlk olarak bir bardak su (oda sıcaklığında),1-2 adet hurma tüketmelisiniz.
8)İftar sofranızda mutlaka çorba bulunmalıdır. Gün boyu kaybettiğiniz sıvı miktarını karşılamaya yardımcıdır. Yağlı yemeklere geçmeden midenin harabiyetini önler.
9)Çorbanızı içtikten sonra tercihen ana yemeğe geçmeden 1 saat dinlenip sonra devam edebilirsiniz ancak benim gözlemlerime göre bunu uygulayan pek yok. Sizde dinlenmeden yemeği bitirip kalkmak istiyorsanız porsiyonlarınıza dikkat ederek, biraz daha fazla çiğneyerek,yeme sürenizi biraz uzatarak yemeğinize devam edebilirsiniz. Masanız zenginse ve her çeşitten tüketmek istiyorsanız aldığınız miktarlar önemli,porsiyonlara dikkat etmelisiniz !(Tabiki hepsinden yiyebilirsiniz sonuçta tabağınız renkli olmalı ancak azar azar :)) Ana yemek için özellikle ilk 7 gün vücudunuzun alışması açısından daha az yağlı yemekler (zeytinyağlılar), sulu sebze yemeklerini salata ile birlikte tercih ediniz. Yemeğin yanında gazlı içecekler yerine ayran,şekersiz limonata tercih ediniz.
10)Tabi ki iftarda olmazsa olmazımız ramazan pidesidir. Yemeden olmaz diyenlerdenseniz hemen küçük bir hatırlatma porsiyonlar ! Bayanlarda 1 porsiyon ramazan pidesi bir avuç içi,erkeklerde ise bir el büyüklüğü kadardır :)
11)Yemekler yendi ve sıra geldi tatlıya... En bilindik ramazan tatlısı güllaç,hem hafif hem besin değeri yerinde bir tatlı. Bence dondurma da yaz için ideal bir tatlı tercihi ancak şerbetli,yağlı ya da hamur işi tatlılar midenize de vücudunuza da zarar! :) (vazgeçemiyorum diyenler yarım ya da çeyrek porsiyon tercih etmeliler:))
12)Mutlaka iftar ve sahur arasında 1-2 ara öğün yapılmalı. Günlük ara öğün tercihlerinizi akşam uygulayabilirsiniz. Benden tavsiye; tatlınızı masada yemeğin hemen ardından yemek yerine ara öğünün birisini tatlıyla diğerini de yeşil çay-badem,ceviz vs  ya da  meyve-süt şeklinde yapabilirsiniz.
      Sonuç olarak oruç tutmak bir ibadettir ve amacı kilo vermek değildir,diyetle karıştırılmamalıdır.
      Sağlıklı bir ramazan geçirmeniz ve ibadetlerinizin kabul olması dileğiyle... :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder