9 Temmuz 2015 Perşembe

Egzersiz yapmanın faydaları

     Sağlıklı,stressiz,mutlu ve huzurlu bir yaşamı kim istemez? Aslında bunların hepsi çokta zor olmayan düzenli egzersiz yapmanızla mümkün.
     Peki nedir bu egzersizler?
Basit olarak egzersizler dayanıklılık egzersizleri,direnç egzersizleri ve esneklik egzersizleri olarak sınıflandırılır.
Dayanıklılık egzersizleri; Kalp atımını ve solunumu hızlandıran, büyük kas gruplarının kullanıldığı egzersiz türüdür. Yürüme,koşma,yüzme,bisiklet gibi egzersizler bu gruba dahildir. (2011’de sağlıklı adım sayısını araştıran bir makaleye göre her gün minimum 4000 adım atmak ruh sağlığın için, 8000 adım üzeri fiziksel sağlığın için “şart olan” adım sayısıdır.)

Direnç (Ağırlık) Egzersizleri; dayanıklılık çalışmalarına ek olarak direnç aktiviteleri, büyük kas gruplarına yönelik yapılan egzersizlerdir. 8-10 farklı egzersiz türünü içermelidir. Dambıl ya da rezistans lastiği kullanılarak uygulanabilir. Kas kitlesini arttırmak isteyenler daha çok direnç egzersizlerine yönelmelidirler.
Esneklik egzersizleri; en iyi örnek pilates ve yogadır.
Yapmanız gereken kendinize en uygun olan egzersiz tipini seçip belirli tekrarlarla alışkanlık haline getirmek:)


Düzenli egzersiz yapmak size ne kazandırır?
1)Egzersiz yaparak kendinize özel bir yaşam tarzı oluşturmuş olursunuz.
2)Egzersiz kendinize vakit ayırmanızı sağlar,ruh sağlığınızı olumlu yönde etkiler,depresyonu önler,stresi azaltır.
3)2012 yılında Kanada’da yayınladığı bir araştırmada; haftada 5 gün orta tempoda yapılan 30 dakikalık egzersizin kalp damar hastalıkları başta olmak üzere kronik hastalıklardan kaynaklı ölümleri önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır.
4)Başka bir araştırma ise; hiç egzersiz yapmayan veya çok az egzersiz yapan bireylerde başlanan düzenli egzersizin 1-2 yıl yaşam süresini uzattığına dair sonuçlar elde edilmiştir.
5) Egzersiz sayesinde seratonin yani mutluluk verici hormon salınımı artar bedeniniz de ruhunuz da yıpranmaz :)
6)Egzersiz yaptıkça kas kapasiteniz artar,kaslarınız gelişir.
7)Egzersiz yaparsanız oksijen alımınız %15 artar bu da hücrelerinizin oksijene doyması ve tazelenmesi anlamına gelir :) (böylece yaşlanmayı geciktirir;))
8) Egzersiz ve fiziksel aktiviteyle vücudunuz “endorfin” üretir. Endorfin vücudun doğal ağrı kesicisi ve mutluluk hormonudur. Vücudunuzdaki endorfin artışı coşku hissine, iştah mekanizmasında kontrole, farklı seks hormonu salınımına ve bağışıklık sisteminde artışa yardımcı olur.
9)Egzersiz programı oluşturmanız yorgunluğunuza göre ayarlayarak düzenli bir uyku planı oluşturmanızı da sağlar.
10)Egzersiz tipinizi uygun seçerseniz zayıf eklem ve kaslarınızı geliştirebilirsiniz.
11)Egzersiz yapmak sizi daha fit bir vücuda ulaştırır,postürünüzü geliştirir,dik bir duruş ve dinç görünüş sağlar.
12)Egzersiz sayesinde sağlıklı bir cilde sahip olursunuz.

13)Egzersiz yapmanın en can alıcı faydası kalıcı şekilde kilo kaybı sağlamasıdır. Ancak düzenli yapılırsa ve egzersizin yanında beslenmeye de dikkat edilirse tabiki :)

14)Egzersizin her bütçeye uygun çeşidi var örneğin yürüme,koşma gibi egzersizler için ekstra hiçbir ücret ödemeniz gerekmez :)
15)Egzersiz yapmak sevdiğiniz her mekanda mümkündür. İsterseniz spor salonunda egzersizlere katılıp aynı zamanda sosyalleşebilirsiniz,isterseniz dışarıda koşu yaparak doğa ile iç içe olabilirsiniz ya da evinizde rahatça pilates,yoga tarzı egzersizleri uygulayabilirsiniz tercih sizin :)
    Tüm bunları bilmek ve bundan sonra egzersiz yapmamak olur mu ? Orta seviyede düzenli egzersiz; haftalık minimum 150 -maksimum 300 dakika orta tempolu egzersiz (6 km/sa hızla yürüyüş) senin için yeterli! Unutma aktif yaşam tarzında bahanelere yer yok :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder