31 Ağustos 2015 Pazartesi

Probiyotik ve prebiyotik arasındaki fark nedir?

   
     Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir.  Bağırsaklarımızın yaklaşık %85 i probiyotik bakterilerle doludur. Bakteri denince akla hastalık gelse de bakterilerin de yararlı ve zararlı çeşitleri vardır ve bahsettiğimiz probiyotikler bize dost bakterilerdir. 

                         
Prebiyotikler ise ; bağırsak florasındaki yararlı, dost bakterileri besleyen, bağışıklık sistemine destek olan ve sindirilemeyen besin bileşikleridir. Demir ve kalsiyum gibi mineral emilimini geliştirirler. Prebiyotikler en fazla muz, soğan, sarımsak, yulaf, keten, arpa, pırasada bulunurlar.
     Probiyotiklerin görevleri :
  -Bağışıklık sistemini güçlendirirler,
  -Antibiyotiklerin zararlı etkilerinin azaltırlar,
  -Yediklerimizin hazmını kolaylaştırırlar,
  -Normal bağırsak florasını korurlar,
  -Bazı vitaminleri sentezlerler,
  -Laktoz intöleransı belirtilerini ( gaz,şişkinlik vb.) hafifletirler,
  -İdrar yolu enfeksiyonlarından korurlar.
   
 Probiyotikler nelerde bulunur?
      Yoğurt, kefir,süt asidi, süt yağı,ekşi krema ve eski peynirlerde bulunur. Bir ürünün içinde probiyotik olup olmadığını anlamak için üzerindeki 'canlı ve aktif kültürler' yazısına dikkat edilmelidir. 
      Normal bir yetişkinin supleman olarak probiyotik kullanmasına gerek yoktur. Dengeli beslenme ile gerekli probiyotik ve prebiyotik alımı zaten sağlanır. Ancak ek olarak alınması gerekiyorsa mutlaka bilindik markalar tercih edilmeli, klinik olarak doğrulanmış olmalı, yan etkileri iyice okunmalı, son kullanma tarihine bakılmalıdır.

 "Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar, bağırsak hasta ise vücudun geri kalanı da hastadır." Hipokrat
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder