26 Ağustos 2015 Çarşamba

Kalori nedir, sıfır kalorili yiyecekler nelerdir ?

     
     Kalorinin bilimsel tanımını yapmak gerekirse; 1 gram suyun ısısını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarıdır. Peki kalori deyince çoğumuz bunu mu anlıyoruz? Tabiki hayır. Kalori deyince bizim anlamamız gereken; vücudumuzun yerine getirmesi gereken fonksiyonlar için gerekli olan enerjidir. Bu kalori miktarı yaş,cinsiyet,fiziksel aktivite, ortam, genetik faktörler gibi değişkenlerden etkilenir. Ortalama olarak erkeklerde günlük kalori ihtiyacı 2500 , bayanlarda ise 2000 kaloridir. 
     Hemen her besinin belli bir kalori değeri vardır. 
Tükettiğimiz besinler sayesinde aldığımız kaloriler vücudumuzda nerelerde harcanıyor? 
     Aldığımız kalorilerin %70' i normal vücut işlevlerimizin devamı için harcanıyor. İç organlarımızın çalışması, metabolizmamızın canlı kalması için gerekiyor. En fazla enerji harcayan organlarımız ise ; karaciğer,beyin,kalp,iskelet kasları ve böbreklerimizdir. 
     Kalan kısmın % 20'si fiziksel aktivitelere, % 10'u ise besinlerin sindirimine harcanır.
Sıfır kalori bizim için ne anlama gelir?
     Sıfır kalori ya da negatif kalorili besin diye bilinen besinler içerdikleri kalori miktarından daha fazla kalori yakmayı sağlayan besinlerdir.
Hangi besinler negatif kalorilidir ?
-Ananas,          -Ispanak,          -Lahana,                  -Acı biber,
-Şeftali,           -Çilek,              -Brokoli,                  -Elma,
-Mango,          -Yeşil çay,        -Ahududu,               -Kayısı,
-Papaya,          -Salatalık,         -Yaban mersini,      -Limon,
-Soğan,           -Sarımsak,         -Karnabahar,           -Kabak.
     Tabi her besini tüketirken en önemli nokta olan porsiyona dikkat ederek tüketiyoruz çünkü ancak o şekilde fazladan kalori yakabiliyoruz :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder