2 Mart 2015 Pazartesi

Hafife alınan nörolojik hastalık:Baş Ağrısı

           Yaygın bir ağrı tipi olan baş ağrıları organik bir hastalık olmadan ya da ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar.
Toplumun %90’ı yaşamının bir döneminde baş ağrısı deneyimleyebilir.Kafa tasındaki tüm yapılar ağrıya duyarlı değildir.Görülme sıklığı bu kadar fazla olmasına rağmen önemsenmeyen baş ağrılarının nedenleri:
      Kafa içi tümörler ve enfeksiyonlar,bakteriyel ya da viral menenjitler,akut sistemik enfeksiyonlar,baş yaralanmaları,beyin hipoksisi(beynin oksijensiz kalması),şiddetli hipertansiyon,akut ve kronik göz, kulak, burun ve boğaz hastalıkları olabilir.
           3 tip baş ağrısı vardır. Bunlar:migren,gerilim tipi,küme tipi.
           Migren:Migrende ağrı nöbetlerinin mekanizması tam olarak anlaşılmamıştır. Ancak serebral kan akımının azalmasına bağlı auraların ortaya çıktığı belirlenmiştir.Bu durumu serebral kan akımında artma ve vazodilatasyon(damarlarda genişleme) evresi izler. Bu evrede baş ağrısı yaşanır.
         Migren ağrısı genellikle tek taraflı zonklayıcı niteliktedir.Gün içinde başlar ve baş ağrısı ile birlikte bulantı-kusma, diyare, ürperme, bayılma duygusu gibi bulgular olabilir.Ağrı genellikle hareketle şiddetlenir 24-48 st sürer.Migren ağrısı genellikle ataklar şeklinde başlar. Sıklık değişkendir. Genellikle ayda 1-4 atak olabilir.
           Gerilim tipi:Genellikle orta yaşlı kadınlarda görülür.Hastaların %40’ında aile öyküsü vardır.Stres, anksiyete ya da depresyona maruz kalındığında ortaya çıkar.20 yaş civarında başlamaktadır.Ağrı genellikle ensede başlar, başın üst bölümüne yayılır.Süresi 30dk ile 7gün arasında değişir.
            Küme tipi:Genellikle erişkin yaşta (30-60 yaş) başlar.Erkeklerde kadınlardan 10 kez fazla görülür.Baş ağrıları genellikle gece olur ve tek göz etrafında çok şiddetlenir.Aile öyküsü yoktur.Bir-üç aylık dönemler halinde her gün tekrarlayan ağrı nöbetleri 30-120 dk sürer.Her ağrı nöbetinden sonra tam düzelme olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder