23 Mart 2015 Pazartesi

Karbonhidratlar olmadan asla !

   
 Yaşamımızı devam ettirmek için toplamda 6 besin öğesinden yararlanırız. Bunlar: Karbonhidratlar,proteinler,yağlar,mineraller,vitaminler ve sudur. Bu besin öğelerinin hepsi birbirinden önemlidir fakat yiyeceklerimizdeki miktarının fazlalığına bakarsak karbonhidratların yeri ayrıdır. 
     Karbonhidratlar vücudumuzun vazgeçilmez temel enerji kaynağıdır. Yani harcadığımız enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlar sağlar. Bu nedenle günlük almamız gereken enerji oranlarına bakarsak % 55-60 kadarını sadece karbonhidratlar karşılamalıdır. Bu da günlük beslenmede yaklaşık 100-125 gr karbonhidrat almamız gerektiğini göstermektedir. Günlük 100-125 gr karbonhidrat almamız vücudumuzun yaklaşık 400-500 kkal enerji alması demektir. :)

      Karbonhidratların vücudumuzdaki işlevleri : 
     -Vücudumuzdaki bütün dokular enerji ihtiyaçları için karbonhidratları kullanırlar. Özellikler beyin dokumuz enerji ihtiyacını sadece karbonhidratlardan sağlar. 
    - Karbonhidratlar antiketojeniktirler. Yani vücudumuza aldığımız karbonhidratlar gereğinden az alınırsa vücudumuzda keton ve asitler oluşur.Bunlar vücut sıvılarındaki asiditeyi arttırır ve kanın alkalitesini azaltır. Bu durumda ketozis meydana gelir ve komaya neden olabilir. Bu durumu önlemek için günlük en az 50 gr karbonhidrat alınması gerekmektedir. :)
     -Karbonhidratların bir diğer özelliği de su ve elektrolitlerin vücutta kalmasını sağlamalarıdır. Özellikle sodyumun bağırsaklardan kana geçişine yardımcı olurlar.
     - Enerji için karbonhidratlar yeteri kadar alındığında vücudumuz proteinleri enerji için kullanmaz ve proteine olan ihtiyacımız azalmış olur. :)
     Karbonhidratlar basit ve bileşik olarak gruplanırlar. Basit karbonhidratlar :
 Sindirime uğramadan, bağırsaklardan 15- 20 dakikada emilip kana geçen ve doğrudan enerji kaynağı olarak kullanılan şekerlerdir. Kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe neden olurlar. 
- Çay şekeri (sakkaroz) 
- Meyvelerde bulunan meyve şekeri (fruktoz) 
- Süt şekeri (laktoz)
 - Bal, reçel ve pekmezde bulunan basit şekerlerdir.
 Kompleks (bileşik karbonhidratlar): Sindirimleri yaklaşık  3-4 saat süren ve kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olan karbonhidrat türüdür
-Tahıllar (ekmek, pirinç, makarna, bulgur, mısır, un gibi) 
 -Kuru baklagiller (kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi)
 -Sebzeler (bezelye, patates gibi)

      Kan şekerimizdeki dalgalanmaları göz önüne aldığımızda tercihimizi  kompleks karbonhidratlardan yana kullanmamız vücudumuz için daha sağlıklı bir seçim olacaktır. :)
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder