8 Mart 2015 Pazar

Yeterli ve Dengeli Beslenme Önerileri

1) Süt,et,tahıl ve sebze-meyve grubundan her gün yeterli miktarlarda tüketmeye özen gösterin.Besin çeşitliliğine önem verin. Yani tabağınız tek tip besinle değil her renkten besinlerle dolu olsun :)
2)Öğün atlamayın.Öğünlerinizi sabah kahvaltısı,kuşluk yani 1. ara öğün,öğle yemeği,2.ara öğün,akşam yemeği eğer ihtiyaç duyarsanız gece ara öğünü şeklinde düzenleyebilirsiniz. Ara öğünler sizi anlık kan şekeri düşüşünden korur.Böylece kan şekeriniz gün boyu dengede kalmış olur. :) 
3)Kahvaltıyı alışkanlık haline getirin.En önemli öğününüz tabiki sabah kahvaltınız olsun.Kahvaltı yapmadan güne başlamayın.Kahvaltınızı en geç sabah saat 9 a kadar yapmış olursanız metabolizmanızı gün boyu çok daha kolay aktif halde tutarsınız. :) Ayrıca kahvaltının bir ayrıcalığı da önünüzde aldığınız kalorileri yakabileceğiniz koca bir gün olması:)
4)Düzenli vücut ölçümü yaptırın ama tabiki bunu takıntı haline getirmeyin. :) Vücut ağırlığınızı dengede tutmanız çok önemlidir.Önceki vücut ağırlığınızı bilmezseniz kilo alıp almadığınızıda bilemezsiniz.
5)Beslenme ve Diyet uzmanıyla görüşüp ideal vücut ağırlığınızı öğrenin.
6)Şeker ve tuz tüketimini azaltın.Gittikçe artan şeker ve tansiyon hastalıklarından korunmak için kesinlikle dikkat edin.Mesela buna öncelikle çayınıza şeker atmayı bırakarak ya da masalarınızdan tuzluğu kaldırarak başlayabilirsiniz.Çünkü yemeklerimize attığımız tuz ve gün içerisinde aldığımız karbonhidratlar vücut için yeterli olmaktadır.Biliyorsunuz ki fazlası yağ olarak depolanır. :)
7)Tam tahıl ürünlerini tercih edin.Hem posa açısından hemde besin değeri açısından daha zengindir.Ayrıca posa; bağırsak hareketlerini düzenler, kolon kanseri riskini de azaltır.
8)Doymuş yağlar içeren hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağlar içeren bitkisel sıvı yağları tercih edin.
9)Bol bol su için.Daha dinç bir vücut için günde en az 2 litre su tüketin.(Yaklaşık 8-10 bardak)
10)Alkol tüketiminden kaçının.
11)Alışveriş yaparken etiket okuma alışkanlığı edinin.Bu alışkanlığınız yediğiniz besinlerin daha güvenli ve sağlıklı olmasını sağlar.
12)Tüm bunların yanında sağlıklı ve uzun bir yaşam istiyorsanız düzenli fiziksel aktiviteyi asla ihmal etmeyin.En azından günde 45 dakikalık bir yürüyüşü programınıza ekleyin. :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder