10 Nisan 2015 Cuma

Bayanların korkulu rüyası : Selülit

   
     Hazır yağlardan bahsetmişken ve yaz mevsimi de kapıya dayanmışken bayanlar için büyük bir problem olan selüliti size anlatmak istedim. Selülit deyince akla bayanlar gelir çünkü bayanlardaki yağ oranı erkeklerden daha fazladır ancak fazla kilolu,aşırı yağlı besinlerle beslenen kadın,erkek herkeste selülite rastlanabilir. Kadınlarda genelde bel ve kalça bölgesinde görülürken,erkeklerde göbek (özellikle alt göbek bölgesinde) daha fazla görülür. Tıp literatüründe selülit "lipodistrofi" olarak geçer. Selülitler, beden görünümünü bozan, cildin belirli bölgelerine yerleşen,gözle görülebilen ve elle hissedilen portakal kabuğuna benzetilir. Başlıca oluşum nedeni ise yavaşlamış ya da bozulmuş lenf dolaşımıdır. Vücuttaki lenf dolaşımının bozulmasıyla doku ve hücreler arasına yağlar birikir,yağların birikimi arttıkça selülitlerde artar. Diğer oluşum nedenleri :
-hareketsiz yaşam
-kalıtsal hastalıklar
-düzensiz ve yanlış beslenme
-tiroid hastalıkları
-hormonal hastalıklar
-dolaşım bozuklukları
-oral kontraseptifler(doğum kontrol hapları) 
-fazla alkol tüketimi sayılabilir.
   
     Selülit günümüzde bayanların çoğunun önemli şikayetlerinden biri haline gelmiştir. Görülme sıklığının artmasına bağlı olarak selülit artık bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
    Peki selüliti önlemek veya geriletmek için neler yapmalıyız ? 
1)Öncelikle yaşamımızı düzenli hale getirmeliyiz. Hem beslenmemizi hem de fiziksel aktivitemizi değerlendirip, öğün sayılarımızı ayarlamalı ve günde 30-45 dk yürüyüş yapmalıyız.
2)Doymuş,hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış,bitkisel kaynaklı yağları miktarına dikkat ederek tüketmeliyiz.
3)Şeker,alkol,kafein ve asitli içecekleri sınırlı miktarlarda tüketmeliyiz.
4)Bağırsaklarımızın düzenli çalışması için posalı ve lifli besinleri tercih etmeliyiz.Örneğin; ekmeğimizi beyaz un değil tam buğday almak, ara öğünlere meyve eklemek gibi...
5)En az iki litre ılık ya da sıcak su içmeliyiz.
6)Ceviz,limon,ananas,greyfurt,pembe greyfurt,yeşil çay gibi hem yağ yakımını hızlandırıcı hem de antioksidan özelliği yüksek besinleri menünüze ekleyebilirsiniz.(bir önceki yazımda yazdığım tüm yağ yakıcı besinler tüketilebilir.) (not:ilaç kullanan bireyler etkileşimden dolayı greyfurt tüketmeden hekimlerine danışmalılar.)
7)Ve en önemlisi fazla kilolu bireyler daha fazla risk taşıdıkları için öncelikle fazla kilolarından kurtulmalıdırlar.Çünkü yağ birikimi arttıkça selülit,selülit arttıkça da vücuttaki yağ miktarı artar ve obezite kaçınılmaz.
     Bunların dışında çeşitli selülit kremleri,hapları,masaj uygulamaları(yosun) bulunmaktadır. Bunlar ancak yukarıdaki maddeler ile birlikte uygulandığında işe yarar. Aksi taktirde siz beslenmenize dikkat etmeden yağlı besinleri tercih edip hareketsiz kalmaya devam ederseniz o kremlerden bir avuç dolusu da bir kova dolusu da sürseniz işe yaramaz. Sadece cebinize zarar vermiş olursunuz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder