28 Nisan 2015 Salı

Minerallerin vücudumuz için önemi

 
    Vücudumuz mineralleri kendisi üretemez,dışarıdan hazır alır.İnorganik moleküllerdir.Vücudumuzun yaklaşık % 4-5 i minerallerden oluşmuştur. Bu oranın yaklaşık yarısı iskeletimizde bulunan kalsiyum ve 1/4 ü fosfor dur. Diğer kısmı çeşitli vücut dokularımızda bulunan makro ve mikro minerallerdir. 
 Elzem (vücuda dışarıdan alınması zorunlu) makromineraller: kalsiyum,fosfor,potasyum,klor,sodyum,magnezyum ve kükürttür. Bu mineraller vücudumuzda 5 gramdan daha fazla miktarda bulunurlar ve günde 100 mg dan fazla alınması gerekir.
Elzem mikromineraller : demir,bakır,çinko,kobalt,iyot,selenyum,flor,kromdur. Bu mineraller ise vücudumuzda 5 gr dan daha az miktarda bulunurlar ve günde birkaç mg dan fazla gereksinmezler.
     Genel olarak minerallerin vücudumuzdaki görevleri : 
-Vücut sıvılarının dengesini sağlarlar.
-Vücudumuzdaki asit-bez dengesini sağlarlar.
-Bazıları kemik ve dişlerimizin yapıtaşıdır.
-Hücrelerimizin çalışması için gerekli optimum ortamı sağlarlar.
-Sinir ve kas iletimini sağlarlar.
-Büyüme,gelişme ve yaşamın sürdürülmesi için gereklidirler.
     Açlık ya da karbonhidratların vücutta kullanılmadığı durumlarda vücut enerjiyi yağ ve proteinlerden sağlar.Bu durumda kanda asit miktarı artar. Mineraller sayesinde artan asit miktarı dengelenir.
 Kalsiyum: En önemli işlevi kemik ve dişlerin yapıtaşını oluşturmasıdır.Kas kasılmasını ve sinirsel uyarıların iletimini sağlar.Diğer minerallerle birlikte çalışarak kalp atımının denetlenmesini sağlar. ---Günlük kalsiyum gereksinimi yetişkin bireylerde 741 mg dır.
Kalsiyumun yetersiz alımında  çocuklarda raşitizm,yetişkinlerde  osteomalazi, osteoporoz gibi kemik rahatsızlıkları görülmektedir.
Kalsiyumun en fazla bulunduğu besinler : süt ve ürünleri,pekmez,susam,fındık,yeşil yapraklı sebzelerdir.Ayrıca balık,kılçığıyla birlikte yenildiğinde kalsiyumdan zengindir :)



    Sodyum ve potasyum: Vücut sıvıları,asit-baz dengesi için önemlidir.Dolaşımın dengeli olmasını sağlarlar.Potasyum özellikle kalp kası için çok önemlidir,kalp ritminin düzenlenmesinde önem taşır.
Günlük gereksinim yetişkinlerde sodyum için 2.4 g, potasyum için 3.5 g olarak belirlenmiştir.
Sodyum içeren besinler: sofra tuzu, salamura ürünler,et,,peynir,maden suyu.Yeterli alınmazsa kusma,zihinsel bulanıklık,kas yorgunluğu görülür. Fazla alımında ise vücutta ödem oluşur.Günlük tuz alımınızın 6 gr ı geçmemesine dikkat ediniz :)
Potasyum içeren besinler: muz,portakal,et,süt,tahıllar,yeşil yapraklı sebzelerdir.Yetersiz alımında kalp fonksiyonlarında bozukluk,kas yorgunluğu görülür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder