8 Nisan 2015 Çarşamba

En çok enerji veren besin öğemiz : Yağlar

   
 Yağlar yüksek kalori içerirler.Bu nedenle organizmanın en iyi enerji kaynağıdırlar.Bu demek olur ki eşit miktarda alınan karbonhidrat ve proteinden 2 kat daha fazla enerji verirler. 1 gr yağ 9 kkal enerji verir. Vücudumuza aldığımız enerjinin yaklaşık % 25-30 u yağlardan gelmelidir. Böylece az miktarda yağ alarak ekonomik bir şekilde vücudun enerji ihtiyacını yağlardan karşılayabiliriz. :)
     Yağlar vücudumuza elzem(dışarıdan alınması zorunlu olan) yağ asitleri ve yağda eriyen vitaminler sayesinde alınırlar. Yağ asitlerini eğer ihtiyacımızdan fazla alırsak vücudumuzdaki adipoz dokuda trigliseritler şeklinde depolanırlar.Deri altında bulunan yağlar sayesinde vücut ısımız dengede kalır. İç organlarımızı çevreleyen yağlar ise hem yalıtkanlık hem de dış etkenlere karşı koruma sağlar. Yağlar ayrıca sinir hücreleri için de önemlidir:sinir hücrelerini besler ve iletimi kolaylaştırır. En önemli işlevlerinden birisi de yağların mide boşalımını geciktirmesidir. 
     Yağ asitleri yapılarına göre gruplandırılırlar.
-Doymuş yağ asitleri : Genellikle katı yağları içerirler. Tereyağı,kuyruk yağı, içyağı, katı margarin, tam yağlı süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı yağlar bu gruba örnek verilebilir.
-Doymamış yağlar : omega 3 , omega 6 ve omega 9 içerirler. Sıvı yağlardır.  Bitkisel kaynaklı yağ olarakta geçerler. Bu grup yağlar da kendi içerisinde tekli doymamış ve çoklu doymamış olarak gruplandırılırlar. Tekli doymamış yağlara zeytin yağı (oleik asit) ve fındık yağı örnek verilebilir. Çoklu doymamış yağlara ise balık yağı,kanola yağı,soya yağı,mısırözü yağı,ayçiçek yağı örnek verilebilir. Bunlardan balık yağı, kanola yağı, soya yağı omega 3 içerirken mısırözü yağı,ayçiçek yağı omega 6 içerir. Zeytinyağında ve fındık yağında ise omega 9 bulunur.
     Yağların faydaları saymakla bitmez ancak diyetle alınan miktarlarına da dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde kolesterol başta olmak üzere çok farklı kardiyovasküler ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilirler. Kandaki total kolesterol düzeyi 180-200 mg/ml dir. Kandaki kolesterol çeşitleri ise : HDL (yüksek/ iyi huylu),LDL (düşük/kötü huylu) ve VLDL (çok düşük) olarak sınıflandırılırlar. Besinlerle alınan doymuş yağ asidi miktarı arttıkça kan kolesterol düzeyi de artar. Bu nedenle diyette aldığımız yağ asitlerinde bitkisel kaynaklı olanları tercih etmeliyiz :) 
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder