7 Mayıs 2015 Perşembe

Fosfor,Klor,Magnezyum ve Kükürt

 
   Fosfor : diş ve kemik üretimi,sinirlerin iletimi,kas kasılmalarının düzenlenmesi,kan pıhtılamasının önlenmesi,beynin çalışması ve fiziksel dayanıklılık sağlar.En fazla balık,et,yumurta,işlenmemiş tahıllar,fındık ve cevizde  bulunur.Günlük ihtiyaç 800 mg kadardır.Eğer vücudunuzda fosfor minerali eksikse kas güçsüzlüğü ve kemik problemleri sıkça görülebilir.
   
 Klor : vücudumuzdaki hücrelerin sıvı dengesini, sıvıların hücre içi ve dışına dağılımını kontrol eder,bazı hormonları taşır.Yemek tuzu içeren besinlerde klor bulunur.Salam,balık,peynirde daha fazla bulunur.Günlük gereksinim 2-3 gr dır ve normal beslenmeyle rahatça karşılanabilir :) Eksikliğinde kaslarda güçsüzlük,sindirim problemleri, dehidratasyon ya da vücut genelinde ödem görülebilir.
   
 Magnezyum : diş ve kemik üretimi,kan pıhtılaşmasının önlenmesi,bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hücrelere oksijen taşınmasında önemlidir. Soyafasulyesi,fındık,ceviz,balık,süt,ekmek,yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.Günlük ihtiyaç 300-600 mg kadardır. Eksikliğinde kas kasılmalarında artma,baş dönmesi,sersemlik,huzursuzluk görülür.
   
 Kükürt : bağ dokusu,deri,tırnak üretimi,kan şekeri seviyesinin kontrolü,vücudun zehirlerden temizlenmesi,safra üretiminde görev alır.Yumurta sarısında bol miktarda bulunur.Eksikliği halinde tırnakların çabuk kırılması,saç dökülmelerinde artış,sinirlilik hali görülür.
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder