7 Mayıs 2015 Perşembe

İlaçlarınızı kullanırken tükettiğiniz besinlere dikkat!

        Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre ilaç, fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları insanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan veya kullanılması öngörülen herhangi bir madde veya üründür. Besinler ise vücudun yaşamını sürdürmek için gereksinim duyduğu inorganik ve organik yenilebilen bitki ve hayvan dokularının tümüdür. Vücut için faydalı olan besinler, bazı ilaçlarla kullanıldıklarında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler.İlaçtan fayda beklenirken yanlış beslenme sonucunda ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bir gıda-ilaç etkileşimi;
• Söz konusu ilacın olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilmekte,
• Daha iyi veya kötü şekilde yan etki göstermesine neden olabilmekte ve/veya
• Farklı yan etkilerin görülmesine sebep olabilmektedir.
Bütün ilaçlarda bu etkileşim söz konusu değildir. Etkileşim daha çok hangi ilacın hangi besinle,ne zaman ve hangi miktarda alındığına bağlıdır.

Başlıca dikkat edilmesi gereken durumlar:
Antibiyotikler(eritromisin,tetrasiklin,penisilin,siprofloksasin),süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumca zengin besinlerle,asitli besinler, meyve suları,kafein,domatesle birlikte alınmamalıdır.Nedeni; asitli besinlerden dolayı artan mide asidi ilacın midede harabiyetini artırır.Süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum ilacın emilimini azaltabilir.
Antikoagülanlar (kan sulandırıcı ilaçlar)(warfarin,heparin), K vitamince zengin besinlerle; brokoli,brüksel lahanası ıspanak,lahana ve E vitaminini yüksek miktarda içeren besinlerle birlikte tüketilmemelidir. K vitamini antikoagülanların etkisini azaltır. E vitamini, kanama riskini azaltır.

Antidepresanlar (psikiyatrik hastalıklarda kullanılan ilaçlar) (izokarboksazid,diazem,fenelzin),tiamince zengin besinler;eski peynir,fermente edilmemiş sosis, sucuk,distile edilmemiş alkollü içecek (şarap vb.) incir, bakla, lahana turşusu,soya sosu, bazı biralar, tavuk veya dana ciğeri ile birlikte etkileşime girer. Tiaminden zengin besinler hipertansif kriz yaratabilir. Antidepresan kullanımında iştah problemleri ve metabolizmadaki değişiklikler sonucu bireyler ağırlık kazanımı riski altındadırlar. Bu yüzden günlük kalori alımları bir diyetisyen tarafından takip edilmelidir.Antidepresanlarla birlikte tiamince yüksek besinler alınırsa kan basıncı ölümcül seviyeye çıkabilir.Baş ağrısı,kusma,taşikardi,göğüs ağrısı,ense sertliği, hiperpireksi, terleme ve konvülsiyona da sebep olabilir
Kalsiyum kanal blokörleri (felodipine,nikardipine),greyfurt suyu ve meyan kökü ile birlikte kullanılmamalıdır.Greyfurt ile birlikte bu ilaçlar kullanılırsa,ritim bozuklukları,tansiyonda aşırı düşme ve periferal ödem gelişebilir.Özellikle 70 yaş üstü bireyler için daha büyük risk bulunmaktadır. Çünkü artan yaşla beraber vücudun ilaçları kompanse etme yeteneği azalmaya başlamaktadır.
Statinler (lipid düşürücü ilaçlar) (atorvastatin,simvastatin,fluvastatin,pravastatin),bu gruptaki ilaçlar greyfurt suyu ile birlikte kullanılmamalıdır.
Bronkodilatörler (bronşları genişleten ilaçlar) (ventolin,teofilin) çay, kahve, çikolata gibi teofilin içeren besinler,yağlı besinler ve greyfurt ile birlikte tüketilmemelidir. Bu besinlerle alındığında baş ağrısı, bulantı, kusma olabilir.
Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (analjezik,antipiretik,antienflamatuar ilaçlar:ağrı,ateş ve enflamasyonu azaltan ilaçlar) Antienflamatuar ilaç grubundan olan sulfasalazin(salazopyrin) alkol,folik asit içeren besinler yani ekmek,mısır gevreği,yeşil yapraklı sebzeler,brokoli,ıspanak,bezelye,portakal ve mercimek ile birlikte tüketilmemelidir.Yine bu gruptan olan aspirin de (asetilsalisilikasit) folik asit,C vitamini ve demir içeren besinlerle tüketildiğinde etki azalmasına sebep olmaktadır. Analjezik ve antipiretik grubuna giren dolven, novalgin, termacet,tramadolor,dikloron gibi ilaçlar alkol ile birlikte tüketilmemelidir. Alkol ile birlikte alındığında mide kanaması ve karaciğer hasarı yapar.
Antihistaminikler (alerji ilaçları)(avil,yenizin),alkol,kafein,greyfurt ile birlikte kullunıldığında uyku hali,uyuşukluk,baş dönmesi ve sersemlik yaratabilirler.
Demir preperatları, süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinler  ile birlikte kullanılmamalıdır. Kullanıldığı durumda; demir emilimini ve vitamin emilimi azalır.
Laksatifler (bağırsak hareketlerini arttırıcı ilaçlar) süt ve süt ürünleri ve yemeklerle birlikte alınmamalıdırlar.



Tiroid ilaçları, soya fasülyesi,şalgam,lahana ile birlikte kullanılmamalıdır. Nedeni ise salgıyı inhibe etmeleridir.







Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar), Potasyumca zengin besinler (muz, kayısı, turunçgiller, patates) ile birlikte kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder