30 Haziran 2015 Salı

Soda ve maden suyu arasındaki farklılık


      Yer altı kaynağından gelen ve en az 250 ppm çözünmüş katı madde içeren sulara maden suyu denilmektedir. Bu suyun içerdiği mineraller ve eser elementler yeraltı su kaynağından gelmektedir. Sonradan eklenmemektedir. Yani tamamen doğal bir sudur.        Maden suları kalsiyum,magnezyum ve sodyum mineralleri sayesinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri karşılamasına yardımcı olur. Ancak yüksek tansiyon problemi yaşayanlara  içerdiği sodyum dan dolayı maden suları önerilmez. 
   


 Şeker içeriği sıfırdır yani bize kalori sağlamamaktadır. (Tabi ki aromasız sade olanlar tercih edilirse :))



Asitlik içerikleri yüksek olduğu için mide problemi yaşayanlar,ülser,gastrit hastalığı olanlar tüketimini sınırlandırmalıdırlar. 
Tüketimi günde 2 şişeyi geçmediği sürece sağlık açısından faydalı bir içecektir.
     
Soda ise; çeşme suyuna üretim esnasında karbondioksit ve bikarbonat atılarak elde edilen bir sudur. Yani yapaydır. Çoğu asitli içeceğin ana maddesini oluşturur. Bireyin günlük su ve mineral ihtiyacını karşılayacak sağlıklı bir seçenek olarak görülmemektedir. 




Arasındaki farkı nasıl anlayabiliriz?
Tükettiğimiz besinlerin hepsinde yapmamız gerektiği gibi etiket okuyarak bu farkı rahatça anlayabiliriz. şişelerin üzerinde 'doğal maden suyu' ifadesi bulunuyorsa gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz :) Tercihiniz yaparken yine içeriğine bakarak düşük sodyumlu ya da düşük magnezyumlu olanını seçebilirsiniz. 
Hamileler içebilir mi?
Eğer preeklampsi ya da eklampsi gibi hipertansiyon problemleri ya da mide rahatsızlıkları yoksa hamilelerin de tüketmesinde bir sakınca yoktur.

Maden suyunun bulunduğu yerler nereleridir ?
Ülkemizde özellikle Afyon, Ankara, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Manisa, Muğla ve Sakarya illerimizde çıkarılmaktadır.






Maden suyunun faydaları nelerdir?
-Vücudumuzun su ve mineral desteği olarak sağlıklı bir seçenektir.
-Kalsiyum içeriği nedeniyle kemik yapısının korunmasını sağlar.
-Özellikle bu sıcak günlerde terleme ile oluşan kayıpların -karşılanmasında önemi büyüktür.
-Mineral gereksiniminin arttığı büyüme ve gelişme çağı,hamilelik gibi durumlarda gerektiği kadar kullanılabilir.
-Sindirim fonksiyonlarını destekler.
-Hazımsızlığın giderilmesine yardımcıdır.
-Cildi güzelleştirir.(yüze pamuk yardımıyla sürüldüğünde ya da yüzünüzü maden suyuyla yıkadığınızda arındırıcı etkisi vardır :))

    



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder