30 Haziran 2015 Salı

Tükettiğiniz besinlerin Glisemik İndeksinin farkında mısınız?

   

     Glisemik indeks (GI) karbonhidratlı bir besinin yendikten sonra kan şekerindeki yükseltebilirliği anlamına gelir. Yani yediğimiz besinin kan şekerini hızlı mı yavaş mı yükselttiğini bize gösterir. Sağlık açısından faydalı olanı karbonhidratlı besini tükettikten sonra kan şekerinin yavaşça,dengeli olarak yükselmesidir. Bunun içinde  Glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmemiz gerekmektedir. Glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenme sonucunda obezite ve kronik hastalıklar artmakta ve vücudun insülin yanıtı alt üst olmaktadır.Bir besinin glisemik indeks değeri 0 ile 100 arasında değişiklik gösterir.Glikozun GI değeri 100 kabul edilerek besinler sıralanır. Gıdanın GI değeri 55ten az ise düşük, 56-69 arasında ise orta, 70 ve üstü ise GI yüksek besin olarak kabul edilir. Protein ve yağlar için glisemik indeks söz konusu değildir.




Glisemik İndeksi düşük gıdalar:
Sebze,meyve,kuruyemişler,tam tahıllar GI değeri düşük besinlerdir. Meyvelerin içinde karpuz GI değeri en yüksek olan meyvedir. (GI=72) Ekmek,pirinç,tatlı,pasta,hamurişleri yüksek GI değerine sahip besinlerdir. Besinin içeriğinde un ve şeker miktarı arttıkça GI değeri de artar.
Düşük Glisemik İndeksli Diyetin Yararları:
• Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
• Kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur.
• Obezitenin önlenmesine yardımcı olur. 
• Kalp hastalıkları riskini azaltır. 
• Tip 2 diyabet riskini azaltır.

Diyetin Glisemik İndeksini Düşürmek için;
• Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli.
• Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli.
• Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.
• Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmeli.
• Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmeli. 
•Kurubakalgiller sıklıkla tüketilmeli (haftada 2-3 kez). (bkz: 'yeterli ve dengeli beslenme önerileri' yazım :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder