29 Temmuz 2015 Çarşamba

Egzersizden sonra yaşanan kas ağrısı nedir?

 
      Egzersiz yaptıktan sonra yaşanan kas ağrısının 2 nedeni vardır. 1.si kaslarınızda laktik asit birikmesi, 2.si ise kaslarda egzersize bağlı meydana gelen mikro düzeydeki yırtılmalardır. Özellikle uzun süredir aktif olmayan kaslarınızı bir anda çalıştırmaya başladığınızda, egzersize başladığınız ilk günlerde bu ağrıyla karşılaşmanız gayet doğaldır. Bu kas ağrısını vücudunuzun egzersize karşı gösterdiği geçici bir tepki olarak düşünebilirsiniz. Geçici bile olsa bazen günlük hayatınızı olumsuz etkileyen bu kas ağrısını minimuma indirmek için birkaç ipucu paylaşacağım : 
 -Öncelikle egzersiz programınızı bir düzene oturtmalısınız. Çünkü egzersize başlayıp bıraktığınızda her seferinde bu ağrıyla karşılaşıp kaslarınızı gereksiz yere zorlayacaksınız.
 -Egzersizi programlı yapmanız motivasyonunuzu da arttırcaktır.
 -Egzersiz öncesinde mutlaka ısınma, bitiminde ise soğuma ve esneme hareketleri yapmalısınız.

 -Egzersize  uygun bir beslenme programı yapmalısınız. Bunun için daha önce yazdığım  egzersiz öncesi beslenme önerileri (http://busraunlen.blogspot.com.tr/2015/07/egzersiz-oncesi-besin-ve-beslenme.html ) ve egzersiz sonrası beslenme önerilerinden (http://busraunlen.blogspot.com.tr/2015/07/egzersiz-sonras-besin-ve-beslenme.html ) yararlanabilirsiniz :) 
 -Ayrıca ağrı kesici etkisi olan besinlerden yararlanabilirsiniz. Bunlardan en bilinenleri :

1) Zencefil : Doğal ağrı kesicidir ve anti-enflamatuar özellik taşır.





2) Zerdeçal : Egzersiz sırasında oluşan oksidanlara karşı antioksidan etki gösterir. 






3) Süt : terle kaybedilen sodyum ve potasyum gibi mineralleri ve kas gevşetici özelliği olan kalsiyumu bulundurmaktadır. Egzersiz sonrası en sık kullanılan ve en etkili toparlayıcı besindir.




     
     Bunların yanında egzersiz yaptığınız günlerde su tüketiminize daha da dikkat etmeli, 3 litreyi hedeflemelisiniz. Ayrıca egzersiz sırasında kas kramplarından şikayet ediyorsanız :
 -Egzersizden 1 saat önce muz tüketerek alacağınız potasyum ve magnezyum sayesinde bunu önleyebilirsiniz. 
 -Egzersiz öncesi, sonrası veya sırasında tüketeceğiniz doğal maden suyu da kramp önlemeye yardımcı olacaktır :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder