31 Temmuz 2015 Cuma

Protein tozları yararları, zararları nelerdir?

     Bu gönderime WH'nin bu paylaşımıyla başlamak istedim. Sanırım çağımızın en büyük hastalıklarından birisi de sabırsızlık. Ancak sabırsız olup baştan kaybetmektense sonunu düşünerek hareket etmek yapacağımız her işte bize devamlılık sağlayacaktır. Kilo vermek isteyenlerde olduğu gibi kas kütlesini arttırıp vücut geliştirmek isteyenlerde de sabredememe sonucunda birtakım kolaya kaçmalar görülmektedir. Bunlardan günümüzde en popüler olanı 'protein tozu' kullanımı... Bakalım bu protein tozları nedir ve gerçekten kullanması gerekenler kimlerdir?
     Öncelikle kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek için kendi protein ihtiyacınızı hesaplamanız gerekir. Daha önce http://busraunlen.blogspot.com.tr/2015/07/egzersiz-sonras-besin-ve-beslenme.html  yazımdaki  'ne kadar protein tüketmek gerekir?'  kısmından ihtiyacınız olan protein miktarını hesaplayabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız olan proteini doğal yolla, besinlerle karşılayabiliyorsanız o zaman kesinlikle ekstra protein tozlarına başvurmanıza gerek yoktur. Eğer besinlerle karşılayamayacaksanız alacağınız protein tozunu belirli kriterlere göre seçmelisiniz.        
     Protein tozunun içeriği, oranı, emilim hızı son derece önemlidir. Piyasada bir sürü marka var ve hangisini kullanacağınızı seçemeyebilirsiniz. Etiket bilgisini ayrıntılı bir şekilde okursanız karışıklık ortadan kalkar. En kaliteli olan protein türü whey proteinidir. Whey proteini peyniraltı suyunun toz haline getirilmesiyle oluşur ve emilim oranı da hızı da yüksektir. Proteinin emiliminin yüksek olması vücudunuza olan yararı arttırırken böbreklerinize düşen solüt yük miktarını azaltacağından vücudunuza daha az zarar verir. Kazein de hayvansal bir proteindir. Kazeinin emilimi daha yavaştır, biyoyararlılığı daha azdır. Soya proteini ise tamamen bitkisel kaynaklıdır, alerjiye sebebiyet verebilir bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. 
   
      Proteinleri oluşturan yapıtaşlarına aminoasit denmektedir. 8 çeşit aminoasit e elzem aminoasit (dışarıdan alınması zorunlu olan vücutta üretilmeyen aminoasitler) denir. Alacağınız üründe dikkat etmeniz gereken bir kriter de içerdiği aminoasitlerdir. Bu 8 aminoasit : lösin, izolösin, lizin, valin, fenilalanin, metionin, treonin, triptofan dır. Alacağınız üründe bunların bulunmasına dikkat etmelisiniz.
   
 Protein tozları egzersizlerde performansınızı arttırır, kas kütlenizde büyüme sağlar ancak dozunu ayarlayarak tüketmeniz gerekmektedir. Günlük tüketmeniz gereken protein miktarını aşarsanız ciddi yan etkilerle karşılaşırsınız. Bunlar : 
-Kemiklerde zayıflık,
-Vücutta keton birikimi, 
-Böbreklerin iş yükü arttığı için böbrekler hasar görür. Böbrek taşı ve böbrek yetmezliğine kadar giden problemler görülebilir.
-Karaciğer harabiyeti, 
-Kalp yükünde artış, 
-Sindirim problemleri, 
-Protein alırken dengeyi bozup yağ da alarak kilo artışı.
 Ayrıca yapılan araştırmalarda ihtiyaçtan fazla protein veya aminoasit kullanımının ekstra kas gelişimine neden olmadığı, kas kütlesindeki istenen artışın; yeterli protein alımı + düzenli egzersiz + kaliteli uyku + dengeli beslenme ile sağlanabileceği kanıtlanmıştır :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder